Nog vijf jaar op dit schip blijven

Vincent Fijneman vaart op het vrachtschip Tiësto. Hij verwacht nog vijf jaar op dit schip te varen, omdat dat het gunstigste is met betrekking tot de Belgische wetgeving.
Vincent Fijneman vaart op het vrachtschip Tiësto. Hij verwacht nog vijf jaar op dit schip te varen, omdat dat het gunstigste is met betrekking tot de Belgische wetgeving.

A/B MS TIËSTO – Vincent Fijneman vaart sinds negen jaar met zijn gezin op de 110 m lange Tiësto uit Lanaye. Hij is geboren in Wallonië uit een Waalse moeder en een Nederlandse vader en ging in Maasbracht naar school, omdat er in de buurt van Luik minder internaten zijn en vrienden ook dat internaat bezochten. Hij denkt nog een jaar of vijf op dit schip te blijven. ‘Dan hebben we haar 15 jaar en dan is ze afgeschreven. Ik zal dan nog een keer een stap willen doen. In België werkt dat namelijk anders. In België kun je niet voor honderd of 120 procent lenen en moet je 1/3 deel aan startkapitaal hebben. Je mag het schip in de eerste vijf jaar niet verkopen. Verkoop je haar wel, dan moet je een boete betalen, omdat de staat je dan als een handelaar ziet’, legt hij uit.